header

 Agenda juli 2025

 

LEZING OVER CULINAIR ERFGOED OP MAANDAG 14 JULI 2025 DOOR INEKE STROUKEN
Culinair erfgoed, de geschiedenis van onze eet- en drinkgewoonten.

  • Waarom kent de gemiddelde Nederlander meer dan vier stamppotten en wordt er in de winter erwtensoep gegeten?
  • Waarom houden Nederlanders van zoute haring en zoute drop, terwijl men in het buitenland daarvan gruwelt?
  • Is de boterham met kaas echt typisch Nederlands?

Het heeft allemaal te maken met onze culinaire geschiedenis. Deze geschiedenis heeft alles te maken met wat er aan vlees/vis en groente voorhanden was, op welke manier men het goed kon houden en welke methoden men had om het te bereiden. Veel van het voedsel wat we gewoon zijn te eten, heeft een historisch verhaal. Al die verhalen gaat Ineke Strouken jullie vertellen.
Verhalen gecombineerd met afbeeldingen van voedsel op kunstwerken.

Ineke Strouken was directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en heeft haar hele leven onderzoek gedaan naar tradities.

 

LUNCH OP 26 JULI 2025
Een lunch op zaterdag 26 juli, in het Dorpshuis te Schaarsbergen. Net zoals vorig jaar, volledig verzorgd door de bestuursleden.

 

Activiteiten in de maanden augustus 2025

  • augustus: boottocht, bezichtiging tuin De Lage Oorsprong
  • september: lezing, OV-uitje

 

Deelname aan een activiteit van de Vereniging is op eigen risico en voor eigen verantwoordelijkheid.